top of page

Szabadidő és turizmusmus szekszárdi borvidéken

A pincészetek felismerve a borturizmus igényét egymással és a várossal összefogva egyre több programot szerveznek. Nagyon szimpatikus, hogy a megfáradt Borzarándokok pincétől pincéig szállításban szervezett buszok is részt vesznek. Az ilyen olykor tematikus bortúrák alkalmával bebarangolhatjuk a szebbnél szebb pincéket meghallgatva a borászat történetét, és nemcsak a bort kóstolhatunk, de minden pincénél harapnivalóval is kedveskednek.

 

Ilyen túrák:
A pünkösdi nyitott pincenapok, a bikavér borongoló és a kékfrankos toros. Hétvégenként akár Jeep túra keretében is bebarangolhatjuk a környék látnivalóit:

Szálkát a gyönyörű kis falut, hosszú víztározójával és a dombon álló Mausz kápolnával. A külterületen fekvő izgalmas lösz szurdikokat. A Bati-kereszt kilátót ahonnan az egész dombság panorámája tárul elénk. A városhoz közel szintén egy áll egy különleges kilátó: A Bartina hegy kilátójából a város tárul elénk.

 

Maga a vidék a kacskaringós dimbes-dombos utak a szőlőültetvényekkel túrára csábítanak.

Pouring Red Wine in Glass

A városról – Szekszárdról

31560159757_1c7d6b0549_b.jpg

Szekszárd a nemes borok a gasztronómia és rendezvények szerelmeseinek bájos emberléptékű városa. A krónikák 1015-ben említik először a nevét. 1061-ben első Béla királyunk itt alapította a Bencés apátságot. Róla kapta a számos rendezvénynek helyt adó impozáns főtér is a nevét. Mátyás korában a király elleni összeesküvést szövő Vitéz János birtoka volt, ezért lerombolták a várát.

 

Ma több mint 30 ezer lakosa van, borváros és azt, hogy borváros mi sem bizonyítja jobban mint, hogy 4500 pincével rendelkezik.

Érdemes végig sétálni gyönyörű főterén ahol látjuk a Belvárosi katolikus templomot. A Régi megyeházát, a Városházát és a név adó Béla király szobrát. Kellemes kitérő a főtérről pár perc sétára lévő Mézeskalács múzeum illetve Babits Mihály szülőháza. A városban működik még egy Hadtörténeti kiállítás a Baka múzeum.

Dinner Outside

Szekszárdon egymást követik a gazdag bor és gasztroprogramok.


Ilyenek: Az évente nagy tömeget vonzó háromnapos Szüreti Napok. 

A Pünkösdi Hal és Vad ünnep

Szekszárd város napja

Márton napi vigadalom

Szekszárdi Adventi Vásár

Rengeteg sportrajongót vonz a 2010-óta megrendezésre kerülő Borvidék Félmaraton, ami a Béla térről indul és páratlan élményként a szőlőültetvények, szurdikok és présházak közt kanyarog. Miközben a főtéren egy óriás kivetítőn drón felvételekről szurkolhatunk a versenyzőknek. 

szekszardnagy2015-166.jpg
bottom of page