top of page

PINOT NOIR 2021
Szerelem első kortyra

„ Az ivás a szerelem legközelebbi rokona. A bor olyan volt mint a cseppfolyós csók.” – Hamvas Béla

Nagy testű, erős bor (alkohol 15,2%). Ennek ellenére az ízhatásban nem dominál az alkohol. Ellenkezőleg, szervesen beleillik

 

a kedvező összhatásba. Ezt a pinot noirt nem kell permeteznünk egyáltalán, mert a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében a leggyakoribb szőlőbetegségek ellen (peronoszpóra, lisztharmat) rezisztenssé nemesítették (Prof. Dr. Kozma Pál). Következésképpen ezt a szőlőt és borát „full bio” módszerrel neveltük.

Pinot noir 2021 0,75 liter

RENDELÉS

KADARKA

A kadarka az Illyés Kúria ikonikus bora. Különlegességét az adja, hogy a meredek és napos keleti,dél-keleti lejtőre 7 fajta klónt telepítettünk mind a gyalogművelésű, mind a középmagas kordonos részre. A klónok P111, P122, P123, P124, P146, és P9 termését későn, lehetőleg október elején egyszerre szedjük. Ettől egyrészt szép savgerinc, másrészt a P146 és P9 klónok kedvező cukrosodásának hatására magas cukorfokkal szedjük a kádba, ahol a csömiszkölési periódus után, a zajos erjedés lezajlásával több hétig légmentesen lezárva tartjuk. Ennek eredményképpen a novemberi leengedés során már gyakorlatilag tükrös, tiszta bort teszünk a hordóba.

KADARKA 2021

„ Egy üveg bor több filozófiát tartalmaz, mint a világ összes könyve.” – Luis Pasteur

2021-es kadarkánk tipikus fajtajellegekkel rendelkező nagyon jól iható bor. A kadarkára jellegzetes színe ellenére azonban alkoholja csaknem 13(12,84%) fok. A tétel jelenleg még tölgyfahordókban van, amelyekből szeptemberben kívánjuk palackozni és eléhetővé tenni a kadarka rajongók számára.

Kadarka 2021 0,75 liter 

RENDELÉS

KÉSEI KADARKA 2020
50 évente ha egyszer adatik

„ Ha az Úr Isten nem akarta volna, hogy jó borokat igyunk nem teremtett volna ilyeneket.” – Richelieu bíboros

A 2020-as kadarkánk olyan különlegesség, amely 40-50 éve egyszer fordul elő. Már a szüretnél gyanús volt, hogy nagyon koncentrált a must, mivel a bogyózó gép szivattyúja kétszer is eltömeszelődött. Ezt az okozta, hogy a fürtök szemeinek 10-15%-a meg volt aszúsodva. A must fokolásakor ért az igazi meglepetés; 24-es volt! Ilyen még nem fordult elő 16 éves borászkodásom során.

Ezt a különleges kadarkát 10 hónapig tartottuk fahordóban, majd lepalackoztuk. Az alkohol 16, az extrakt csaknem 75 g/l lett.A 27 g/l cukor ellenére a savak kiegyensúlyozottak és a kortyok aszúra emlékeztetnek.

A 2020-as kadarka a keresztelők, esküvők, nászéjszakák bora.

Kadarka 2020 0,5 liter (késői)

RENDELÉS
Illyés-Kúria---Kései-kadarka.jpg

Csúcsbor a Grandiózus pillanatokhoz

KÉKFRANKOS 2021

dr_illyes_miklos_kekfrankos_10_es_hordo_2020_png_3c59db70.png

„ Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk.” – Goethe

14-es alkoholja alapján egy kissé karcolós, nagyon markáns bort várnánk. A valóság azonban más; kellemes, lágy, jól iható, a nagy kékfrankosok sorát erősítő borral találkozunk.

 

A felsorolt tételek mindegyike szűrés és derítés nélkül, közvetlenül a hordóból kerül a palackba. A bor mozgatásához (leengedés, fejtés, palackozás) pumpát, gépeket nem alkalmazunk. Kizárólag a gravitáció erejét használjuk ki. Tesszük ezt azért, hogy boraink a lehető legkisebb mechanikai hatásnak legyenek kitéve amíg a palackba kerülnek.

Kékfrankos 2021 0,75 liter

RENDELÉS
bottom of page