Boraink

Bio borok a Szekszárd – Porkolábvölgy dűlőiről

Természetes, elegáns, szűretlen

Boraink mindegyike szűrés és derítés nélkül, közvetlenül a hordóból kerül a palackba. A bor mozgatásához (leengedés, fejtés, palackozás) gépeket nem használunk, kizárólag a gravitáció erejét használjuk ki. Tesszük ezt azért, hogy boraink a lehető legkisebb mechanikai hatásnak legyenek kitéve amíg a palackba kerülnek.

Kadarka 2021

A kadarka az Illyés Kúria ikonikus bora. Különlegességét az adja, hogy a meredek és napos keleti, dél-keleti lejtőre 7 különböző klónt telepítettünk. A termést későn, lehetőleg október elején egyszerre szedjük, így a klónok különböző cukrosodási hajlamának köszönhetően optimális sav – alkohol egyensúlyt kaphatunk. A zajos erjedéssel járó csömiszkölési periódus után több hétig légmentesen lezárva tartjuk. Ennek eredményképpen a novemberi leengedés során már gyakorlatilag tükrös, tiszta bort teszünk a hordóba.

A 2021-es kadarkánk igazi “karakter”. A fajtára jellemző könnyedség helyett egy határozott, mégis kalandos tétel, amely magában hordozza a nyár minden izgalmát, miközben kiváló kísérője lehet a hosszú téli esték meghitt beszélgetéseinek. Illatában ott vannak a vadvirágok, gyógynövények és bogyós gyümölcsök. A kortyban dominál az érett gyümölcsösség és a csipkebogyó, melyet szépen kiegészít az enyhe fűszeresség és a nem túlzott hordóhatás.

Kékfrankos 2021

“A bor.” Ez a kékfrankos a fajta meglepően új arcát képes megmutatni. Nagy testű, mégis kellemes, lágy, jól iható, a nagy kékfrankosok sorát erősítő borral találkozunk. Hatalmas potenciál van benne. Illatban sokrétű, a gyümölcsös és fűszeres jegyeket jól kiegészítik a herbális és minerális hatások. A kortyban az érett cigánymeggy, fekete szeder és feketeribizli jól kivehető, a selymességét pedig az étcsokoládé és a finom vaníliás barrique hatások adják.

Pinot Noir 2021

Szerelem első kortyra. A mi pinot noir-unk “egy kicsit” más, mint amit a fajtától általában elvárnánk. Mondhatni, egészen egyedi.

Nagy testű, erős bor 15% feletti alkohollal, ez azonban az ízhatásban nem dominál. Ellenkezőleg. Szervesen belesimul a bor struktúrájába. Sötét rubin színű, sűrű, szinte esszenciális. Illatában felfedezhetőek a dohány és a bergamot jegyei, amely már-már cabernet-re emlékeztet. Ízében egyértelműen az érett piros és fekete bogyós gyümölcsök dominálnak.

Ráadásul ezt a pinot noirt egyáltalán nem kell permeteznünk, mert a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében a leggyakoribb szőlőbetegségek ellen (peronoszpóra, lisztharmat) rezisztenssé nemesítették (Prof. Dr. Kozma Pál). Következésképpen ezt a szőlőt és borát „full bio” módszerrel neveltük.